Touchpoint Logo dark grey

Google Universal Analytics отива в историята

Инструментът за анализ на Google е един от най-мощните и най-използвани tool-ове от маркетолози, програмисти, seo специалисти и др. Той предоставя ценна и надеждна информация за развитието на уебсайтовете.  

Google Analytics през годините

Разработката на този инструмент датира още от 1998 г., като през 2005 г. стартира официално първото поколение Urchin from Google. През годините специалистите на технологичния гигант не спират да усъвършенстват инструмента, като през 2007 г. е пуснато второ поколение Classic Google Analytics, през 2012 г. – трето поколение Universal Analytics, а през октомври 2020 г. – четвърто поколение, наречено Google Analytics 4.  

Universal Analytics ще бъде прекратен

От пускането на най-новата четвърта версия Гугъл предоставя на потребителите си възможности да избират дали да работят с нея или да използват предходната, на която са свикнали – Юнивърсъл Аналитикс. На 16 март тази година обаче бе публикувано официално съобщение, че услугата Universal Analytics ще бъде оттеглена, считано от 1 юли 2023 година.  

Как това ще се отрази на работата на потребителите?

С окончателното прекратяване на Universal Analytics потребителите трябва да имат предвид, че ако не преминат на Google Analytics 4, това няма да се случи автоматично в средата на следващата година. Всеки потребител трябва да направи смяната ръчно, за да запази своята работа и събрана история на уебсайта за в бъдеще.

След 1.06.2023 Universal Analytics ще спре обработката на данни за нови посещения, като в рамките на най-малко 6 месеца ще има възможност запазената история да бъде прехвърлена към Analytics 4. Предстои допълнително да бъде обявено до коя дата тази опция ще бъде възможна.

Как да преминем на Google Analytics 4

Ако не сте сигурни коя версия на платформата използвате към момента, може да проверите с помощта на инструкциите от Гугъл на следния линк.

Ако вашата версия е Юнивърсъл Аналитикс, може лесно да преминете към по-новата версия, като приложите следните стъпки:

1. Влезте във вашия профил в платформата;

2. От секция „Администратор“ в менюто в ляво отидете на меню „Собственост“.

3. Кликнете върху „Асистент за настройване на GA4”. Ще видите следния прозорец:

Google analytics 4

4. От меню „Искам да създам нова собственост в Google Analytics 4” кликнете върху бутон „Първи стъпки“. Ще се отвори допълнителен прозорец, на който трябва да натиснете бутона „Създаване на собственост“.

GA4
След като преминете през тези бързи стъпки, собствеността ще бъде надстроена до новата версия и ще може да бъдете спокойни, че натрупаната история за уебсайта ще бъде съхранена.

Източник: Google Support

С какво да Ви помогнем?

споделете вашата идея и ние ще се свържем с вас

  Открий ни в София!във Варна!в Лондон!

  бул. Черни връх 57, Energy Tower,
  етаж 7, 1407, гр. София

  ул. Прилеп 173, Бизнес център BeeGarden,
  офис 20, 9000, гр. Варна

  Flat 12, Woodland court, 12 Penn hill avenue, Poole, BH14 9LZ