Touchpoint Logo dark grey

3 идеи как да предпазите социалните си мрежи от кибер атаки

Кибер атаките в социалните мрежи са често срещан проблем. По този начин, освен че навлизат в личното ви пространство, може да спрат достъпа ви до бизнес профили и страници. Също така от кибер атака е възможно да се загубят ценни ресурси, а злоупотреби с картата, която е добавена към бизнес акаунта ви, не са изключени. Именно затова е важно да сме добре информирани относно киберсигурността.

Получихме доста запитвания как може да се върне откраднат акаунт и решихме да ви споделим няколко съвета как да предпазите профилите ви в социалните мрежи и да подобрите киберсигурността им.

Използвайте двуфакторна идентификация 

Това представлява най-общо казано потвърждение на самоличността ви в две стъпки. Тя е изключително важна за киберсигурността особено в днешното дигитално време, в което живеем. Потвърждението може да става по няколко начина, а най-често използваните са:

 • чрез смс

Повечето от социалните приложения изпращат смс-и на личния ви номер всеки път когато влизате в профила ви. Кодът, който се изпраща е еднократен, следователно се използва само веднъж. Чрез тях е доста удобно, тъй като могат да влязат в профила ви само ако имат достъп до мобилният Ви телефон и знаят паролата ви, т.е така намалявате вероятността за кибератака.

 • чрез имейл

Принципът е същия като този чрез смс-и. Изпраща се код с потвърждаване на самоличността ви до имейл.

 • чрез приложение

При този метод се използва приложение за двуфакторна идентификация. В приложението имате кодове, които се променят на всеки 30-60 секунди. Когато влизате в социалната медия, ще ви поиска да въведете кода. Трябва да влезете в приложението, да го видите и след това да го въведете. 

При тези три начина отделяте повече време за влизане в социалните ви профили, но за сметка на това може да сте спокойни относно киберсигурността на акаунтите ви.  

Използвайте различна парола 

Много по-лесно е да се използва една и съща парола за всички ваши профили. А замисляли ли сте се, че по този начин улеснявате и кибератаките? Затова е хубаво да използвате различни пароли. А какви могат да бъдат те? Препоръчително е една парола да има най-малко 12 символа и да съдържа цифри, символи, главни и малки букви. Колкото по-силна е една парола, толкова повече увеличаваме киберсигурността на профилите ни.

Четете внимателно съобщенията, които получавате

Колкото и банално да ви звучи това, в днешно време хакерите изпращат съобщения или имейли, представяйки се за определен човек или организация. Имейлът може да ви изглежда “достоверен“, сякаш е изпратен от някое приложение напр. Инстаграм. В него може да се укаже да си въведете паролата, за да са сигурни, че това сте вие – по този начин им предоставяте паролата си. Такъв тип кибер атаки са често срещани дори и с въвеждането на данни за банковата ви карта, така че бъдете нащрек. 

И за финал искаме да ви посъветваме да бъдете бдителни. Ако нещо ви се струва нередно, най-вероятно е такова. Не се доверявайте на сляпо и не споделяйте паролите си с никого. Бъдете внимателни с информацията, която предоставяте в онлайн пространството, и не подценявайте значението на киберсигурността.

Cyber security concept, circuit board with Closed Padlock
С какво да Ви помогнем?

споделете вашата идея и ние ще се свържем с вас

  Открий ни в София!във Варна!в Лондон!

  бул. Черни връх 57, Energy Tower,
  етаж 7, 1407, гр. София

  ул. Дружба 24, офис 4
  9000 гр. Варна

  Flat 12, Woodland court, 12 Penn hill avenue, Poole, BH14 9LZ