Touchpoint Logo dark grey

3 идеи как да предпазите социалните си мрежи от кибер атаки

Кибер атаките в социалните мрежи са често срещан проблем. По този начин, освен че навлизат в личното ви пространство, може да спрат достъпа ви до бизнес профили и страници. Също така от кибер атака е възможно да се загубят ценни ресурси, а злоупотреби с картата, която е добавена към бизнес акаунта ви, не са изключени. Именно затова е важно да сме добре информирани относно киберсигурността.

Получихме доста запитвания как може да се върне откраднат акаунт и решихме да ви споделим няколко съвета как да предпазите профилите ви в социалните мрежи и да подобрите киберсигурността им.

Използвайте двуфакторна идентификация 

Това представлява най-общо казано потвърждение на самоличността ви в две стъпки. Тя е изключително важна за киберсигурността особено в днешното дигитално време, в което живеем. Потвърждението може да става по няколко начина, а най-често използваните са:

 • чрез смс

Повечето от социалните приложения изпращат смс-и на личния ви номер всеки път когато влизате в профила ви. Кодът, който се изпраща е еднократен, следователно се използва само веднъж. Чрез тях е доста удобно, тъй като могат да влязат в профила ви само ако имат достъп до мобилният Ви телефон и знаят паролата ви, т.е така намалявате вероятността за кибератака.

 • чрез имейл

Принципът е същия като този чрез смс-и. Изпраща се код с потвърждаване на самоличността ви до имейл.

 • чрез приложение

При този метод се използва приложение за двуфакторна идентификация. В приложението имате кодове, които се променят на всеки 30-60 секунди. Когато влизате в социалната медия, ще ви поиска да въведете кода. Трябва да влезете в приложението, да го видите и след това да го въведете. 

При тези три начина отделяте повече време за влизане в социалните ви профили, но за сметка на това може да сте спокойни относно киберсигурността на акаунтите ви.  

Използвайте различна парола 

Много по-лесно е да се използва една и съща парола за всички ваши профили. А замисляли ли сте се, че по този начин улеснявате и кибератаките? Затова е хубаво да използвате различни пароли. А какви могат да бъдат те? Препоръчително е една парола да има най-малко 12 символа и да съдържа цифри, символи, главни и малки букви. Колкото по-силна е една парола, толкова повече увеличаваме киберсигурността на профилите ни.

Четете внимателно съобщенията, които получавате

Колкото и банално да ви звучи това, в днешно време хакерите изпращат съобщения или имейли, представяйки се за определен човек или организация. Имейлът може да ви изглежда “достоверен“, сякаш е изпратен от някое приложение напр. Инстаграм. В него може да се укаже да си въведете паролата, за да са сигурни, че това сте вие – по този начин им предоставяте паролата си. Такъв тип кибер атаки са често срещани дори и с въвеждането на данни за банковата ви карта, така че бъдете нащрек. 

И за финал искаме да ви посъветваме да бъдете бдителни. Ако нещо ви се струва нередно, най-вероятно е такова. Не се доверявайте на сляпо и не споделяйте паролите си с никого. Бъдете внимателни с информацията, която предоставяте в онлайн пространството, и не подценявайте значението на киберсигурността.

Cyber security concept, circuit board with Closed Padlock
С какво да Ви помогнем?

споделете вашата идея и ние ще се свържем с вас

  Открий ни в София!във Варна!в Лондон!

  бул. Черни връх 57, Energy Tower,
  етаж 7, 1407, гр. София

  ул. Прилеп 173, Бизнес център BeeGarden,
  офис 20, 9000, гр. Варна

  Flat 12, Woodland court, 12 Penn hill avenue, Poole, BH14 9LZ