Как да улесните живота си, използвайки CHATGPT и за какво да внимавате?

ChatGPT – най-нашумелият генератор на съдържание.
Предимства и недостатъци при използването му.

В света на технологиите има нов голям играч – изкуственият интелект ChatGPT на OpenAI променя начина, по който работим в дигитална среда. Този бот с изкуствен интелект може да отговаря на въпроси, да пише есета, да обобщава документи и да пише софтуер. Той използва техники за задълбочено обучение, за да генерира подобни на човека отговори.

Създаден е от OpenAI –  изследователски институт и технологична компания, която разработва и популяризира AI, който е безопасен, полезен и съобразен с човешките ценности. Основан през 2015 г., институтът провежда изследвания в областта на изкуствен интелект, машинно обучение, роботика и взаимодействията човек-изкуствен интелект (ИИ). В допълнение, той разработва и популяризира AI технологии и инструменти, които могат да се използват в различни настройки по отговорен и етичен начин, което го прави по-достъпен и полезен за общността.

Този вид чат бот не разсъждава и не се консултира с интернет, а се опитват да предскаже кои думи трябва да използва, за да предостави вероятен и задоволителен отговор. В този ред на мисли ChatGPT може да бъде чудесен помощник в работния процес при генерирането на идеи за съдържание, но няма да е толкова полезен при проверката на факти.

И така , ето 5 дейности, за които може да използвате ChatGPT, а дори не сте подозирали

1. Съдържание на имейли

Писането на бързи мейли на различна тематика понякога може да се окаже освен досадна, също и не лека за мнозина задача. 

Примерът, който използвах аз беше: Помогни да напиша мейл до служителите ми, в който ги уведомявам, че ще преместим локацията на офиса ни през лятото в нова по-модерна сграда. В рамките на секунди чатботът ми подаде шаблон за имейл, който с леки корекции (замяна на няколко думи и изтриване на неточна информация) използвах за ситуацията. Ето това беше резултатът за по-малко от минута и половина заедно с корекциите:

Здравейте всички,

Искам да ви уведомя, че през лятото ще преместим нашия офис в нова по-модерна сграда. Разбира се, тази промяна ще донесе много предизвикателства, но смятам, че новото място ще бъде много по-добро за нас и за нашите клиенти.

Искам да подчертая, че ние ще се опитаме да направим тази промяна максимално гладка и безболезнена. Ще ви държа информирани и ще ви предоставя информация за всяко действие, което трябва да предприемете.

Ако имате въпроси или нужда от повече информация, моля не се колебайте да се свържете с мен.

Благодаря ви за вашата подкрепа и разбиране!

С уважение, [Вашето име]

2. Получете подкрепа и мотивация в труден момент 

Изпитването на вълнение, притеснения, дори стрес преди важно събитие или среща са нормално човешко преживяване. Понякога един добър ободряващ разговор или план за действие може да ви помогне да останете фокусирани и да се съсредоточите върху задачата. Вместо да питате вашите колеги, семейство или дори Google за перфектната стратегия преди събитието, може да попитате ChatGPT.

Въвеждам следната подкана в ChatGPT: „Ще получа награда пред публика за постижения в бизнеса. Притеснявам се от това, че ще изляза на сцената и ще трябва да говоря пред толкова много хора. Не зная каква да бъде благодарствената ми реч.“

В резултат на това получих план за подготовка в пет стъпки, които ще подпомогнат моя успех и ще ми гарантират увереност. Съветът беше подходящ, проницателен, окуражаващ и най-важното – полезен.

3. Изготвяне на списък

Добре организираните хора не помнят всичко. Те пишат, правят списъци, след това отмятат свършеното, променят, водят бележки. Но началото при изготвянето на списъци понякога е досадно.

Ето един пример: Предстои ми служебно пътуване до Флорида. Ще имам бизнес срещи, но тъй като там е вечно лято, ще се възползвам от този факт и мога да посетя плажа. Моля ChatGPT да напише списъка с всичко необходимо за пътуването, което ще опаковам в куфара.  За секунди имах списък, който със сигурност мога да използвам дори без корекции.

4. Вдъхновение за постове в социалните мрежи

Независимо дали създавате съдържание за личен или професионален акаунт, бихте могли да се възползвате от това да поискате от ChatGPT съвет с цитати или кратък текст за съдържание на пост. Намирането на надпис, който е адекватен за дадена снимка или видео може да бъде предизвикателство, особено за съдържание, което не е особено описателно, като например селфита или сторита.

Разбира се, нивото на текст като качество и стил не отговаря на това, което би написал един професионален копирайър или специалист дигитален маркетинг, но когато се използва за лични, а не бизнес нужди ChatGPT може да даде вдъхновение за един почти съвършен резултат.

5. Направете си персонален план за тренировки или диета

Вашият личен треньор зад екрана има ново име. Използвайте способностите на ChatGPT, за да подобрите и физическото си здраве. Ако търсите план за тренировка, съобразен с вашите специфични нужди, ChatGPT може да свърши това за вас. Всичко, което трябва да направите, е да кажете на ChatGPT възможно най-много подробности за това, което търсите в тренировката и той ще го генерира. Казах му, че искам тренировки на бягаща пътека, за да подобря издръжливостта си при бягане, и той генерира списък от пет различни тренировки, които мога да опитам. Ботът дори включва съвети, за да получите желаните резултати, като загряване и постепенно увеличаване на тренировките.

За какво да внимаваме?

ChatGPT има своите ограничения. Отговорите от чатбота могат да съдържат фактически неточности. Например, може да измисли фалшиви исторически имена и книги, които не съществуват. Напълно възможно е да се затрудни при решаването на задачи.

Информацията, която дава ChatGPT звучи правдоподобно, но може да бъде неправилна. Коригирането ѝ може да бъде предизвикателство.

ChatGPT може да бъде изключително многословен и определени фрази да се използват прекомерно. Освен това настоящият модел прави предположение, когато потребителят предостави двусмислена заявка, а в идеалния случай би следвало да задава уточняващи въпроси.  Добрата новина е, че подходящата обратна връзка от потребителите се взема под внимание  с цел подобряване на система.

Другата добра новина е, че има специалисти в екипа на TouchPoint, които винаги са на разположение да ви помогнат с генерирането на правилно и адекватно дигитално съдържание, текст за вашия интернет сайт, а дори и управление на рекламните кампании в социалните мрежи.

Не се предоверявайте на ChatGPT, хората все още са по-добрият избор когато търсим професионално ИТ или уеб решение!

Laptop ChatGPT
С какво да Ви помогнем?

споделете вашата идея и ние ще се свържем с вас

  Открий ни в София!във Варна!в Лондон!

  бул. Черни връх 57, Energy Tower,
  етаж 7, 1407, гр. София

  ул. Прилеп 173, Бизнес център BeeGarden,
  офис 20, 9000, гр. Варна

  Flat 12, Woodland court, 12 Penn hill avenue, Poole, BH14 9LZ