Новини

Още една добра идея за (умни) домашни забавления: QNAP HS-251+ Silent NAS

QNAP HS 251 Plus 021 frontЗа разлика от повечето NAS устройства, обновеният с последната версия на операционната система QTS модел QNAP HS-251+ е конструиран така, че да изглежда добре във всяка дневна и да служи вярно във всякакви сценарии, свързани с употреба и споделяне на мултимедийно съдържание. Концепцията за Network Attached Storage (NAS) едва ли е първото, което хрумва на човек, когато обмисля придобиването на система за домашни забавления, но има поне една компания, която упорито работи за промяната на това положение. Тя се нарича QNAP, а поводът да се сетим отново за нея е съобщение за обновлението на една от нейните най-интересни, поне от гледна точка на домашните потребители, NAS системи. Става въпрос за модела QNAP HS-251+ Silent NAS, който скоро ще получи най-новата версия на фирмената операционна система QTS 4.3 и, разбира се, всички приложения, които вървят с нея. Именно тази Linux-базирана дистрибуция е едно от основните предимства на всички NAS устройства на производителя, но в случая с HS-251+ предимствата далеч не се изчерпват само с нея. Както се вижда на снимките, дизайнът на устройството се различава значително от този на повечето продукти от класа, като наподобява повече дизайна на DVD плейър или на телевизионна мпристав. И това не е случайно, тъй като QNAP, HS-251+ е предназначен именно за домашни забавления и поддръжка на всевъзможни мултимедийни приложения и формати. На разположение са както HDMI свързаност, така и възможности за транскодиране и scale up функционалност за осигуряване на HD качество на видео съдържанието.

Съвсем логично, въпросният модел се отличава и с доста производителна хардуерна конфигурация, съдържаща 4-ядрен 2-гигахерцов процесор Intel Celeron, 2GB DDR3L RAM и мощна интегрирана графика – истински storage сървър, на който само трябва да се добавят хард дискове по желание на потребителя. Както подсказва и наименованието QNAP HS-251+ Silent NAS, устройството е с пасивно (безвентилаторно) охлаждане и съответно е абсолютно тихо. Както подчертават от компанията, HS-251+ лесно може да се свърже с HDTV или A/V приемник, при което дава възможност за използването му в режим HybridDesk Station (HD Station). Тоз режим използва Kodi медия плейър, който пък дава възможност на потребителите да се наслаждават и отдалечено на съхраняваните в NAS устройството мултимедийни файлове, а също и да гледат YouTube видео или да сърфират в Мрежата с помощта на пулта за дистанционно управление или на мобилното приложение Qremot. Освен, че дава възможност за използване на още много други приложения, QNAP HS-251+ дава и възможности за стрийминг на снимки, музика и видео до различни помещения от дома и до различни устройства, стига те да поддържат възможности за връзка чрез Bluetooth, USB devices, HDMI, DLNA, Apple TV или Chromecast . Всъщност HS-251+ може да служи дори като т.нар. Surveillance Station - умна система за домашно наблюдение посредством две IP камери. Те, разбира се, трябва да купени допълнително, но затова пък има безплатно Vmobile приложение за iOS и Android, което позволява камерите да се управляват през интернет – директно от смартфона. На фона на всичко това съхранението на данни (което по принцип е основната задача на NAS устройствата) наистина изглежда като едва ли не допълнение на основната мултимедийна функционалност. Не че и в това отношение моделът няма какво да предложи. Tой поддържа RAID0 и RAID1 конфигурации, както и възможност за „гореща“ замяна на HDD устройствата, т.е. без нужда от изключване на системата. А капацитетът за съхранение, осигуряван от двата хард диск диска, които по принцип могат да се поберат в корпуса, може да бъде разширен и допълнително – до 80 TB посредством специални разширителни модули. Обобщено накратко, обновеният QNAP HS-251+ Silent NAS изглежда като доста добър начин с едно устройство да добавим значителна smart-home функционалност на дома си.

Източник:PCWorld

ИТ мениджмънт  Облачни услуги  Уеб дизайн   Инфраструктурни проекти   Продажба на софтуер и хардуер   Защита на информацията   Компютърна поддръжка  Изграждане на мрежи  Уеб дизайн и SЕО оптимизиране

Посещения: 4869
Категория: