Новини

GDDR6 памети за видеокарти ще има в края на годината, обещава Micron

Новите GDDR6 чипове ще осигуряват двойно по-голяма скорост на трансфер в сравнение с масовата днес при видеокартите GDDR5 памет, така че технологията има своите шансове да залегне в основата на поне част от новите високопроизводителни графични решения от следващите поколения. От появата на първите видеокарти с памет HBM2 все още ни делят не по-малко от два месеца, тъй като, както стана ясно наскоро, графичните ускорители с новата Vega GPU архитектура ще излязат на пазара през второто тримесечие. Но към края на годината ще има и други бързи памети за мощни видео карти. Във всеки случай, това обещават от компанията Micron, които, по последни данни, смятат да започнат предсрочно производството на GDDR6 модули – в края на настоящата година, вместо през 2018-а, както е било планирано по-рано.

Едва ли е нужно да поясняваме, че тази памет е по-бърза и по-енергоефективна от своите предшественици. Ако GDDR5 и GDDR5x предават данни със скорости съответно 8 и 12 Gb/s на пин, то при GDDR6 скоростта е вече 16 Gb/s. Това означава двойно по-голяма скорост на трансфер в сравнение с масовата днес при видеокартите GDDR5 памет. Въпреки това, от гледна точка на общата скорост на пренос на данни GDDR6 все още няма да може да изпревари HBM паметите. За сравнение, пропускателната способност на ускорителя AMD Fury X с HBM е 512 GB/s, а при GTX 1080 c GDDR5 — 320 GB/s. Предполага се обаче, че не всички нови видеокарти на AMD ще бъдат оборудвани с HBM памет, така че и GDDR6 технологията има своите шансове да залегне в основата на поне част от новите високопроизводителни графични решения от следващите поколения.

Източник:PCWorld

ИТ мениджмънт  Облачни услуги  Уеб дизайн   Инфраструктурни проекти   Продажба на софтуер и хардуер   Защита на информацията   Компютърна поддръжка Изграждане на мрежи  Уеб дизайн и SЕО оптимизиране

Посещения: 4807
Категория: