Новини

Последната крачка към отмяната на роуминга в ЕС от юни 2017-а е факт

Такава направи Еврокомисията с анонса на договореностите за оптовите цени между мобилните оператори, които бяха последната пречка пред отпадането на плащанията за мобилен роуминг. Сега вече такива няма, така че роумингът отпада от 15 юни тази година. Въпреки, че имаше някои задръжки в миналото, преди около половин година Еврокомисията утвърди плана за отмяна на плащането за мобилен роуминг в страните от ЕС от 15 юни 2017 г. Прилагането на това решение на практика обаче изискваше първо да се решат някои организационни въпроси. И ето че вчера, 1 февруари, ЕК най-после направи очакваното и обяви, че са договорени оптовите цени (цените, които телеком операторите установяват помежду си, когато техните абонати ползват други мрежи) между мобилните оператори.

Това беше нужната последна крачка към окончателната отмяна на роуминга в ЕС. Цените между операторите бяха основен препъни-камък пред задействането на политиката roam-like-at-home (“роуминг като у дома”). Тази политика ще позволи на абонатите на операторите в една от страните на ЕС да ползват своите „домашни“ тарифи, плащайки обичайните цени без значение в коя страна от Съюза говорят, пращат SMS-и или използват мобилен интернет. Разбира се, гореспоменатото споразумение трябва да се одобри от Европейския парламент и Съвета, но като се има предвид поддръжката от страна на регулаторите, гласуването най-вероятно ще е само формалност.

Източник:PCWorld

ИТ мениджмънт  Облачни услуги  Уеб дизайн   Инфраструктурни проекти   Продажба на софтуер и хардуер   Защита на информацията   Компютърна поддръжка Изграждане на мрежи  Уеб дизайн и SЕО оптимизиране

Посещения: 4872
Категория: