Новини

16-терабайтови хард дискове - през 2018 г., обещава Seagate

Според запознати източници, производителят вече готви 12-теребайтови модификации, след които през тази година най-вероятно ще се появят и 14-терабайтови. Приблизително след около 18 месеца, Seagate планира да пусне на пазара и 16-терабайтов хард диск, изпълнен в стандартен 3,5-инчов формат и корпус, запълнен с хелий. Към днешна дата капацитетът (или по-скоро цената за единица пространство за съхранение) е може би единствената характеристика, заради която обичайните магнитни хард дискове все още са що-годе конкурентни на своите все по-популярни SSD съперници. Не че няма и достатъчно вместими полупроводникови дискове, но цената им е недостъпна за редовия потребител, който все още предпочита традиционните “хард дискове”, когато му трябва много място. Затова и HDD производителите наблягат именно на този аспект от развитието на своите моделни линии.

Това се отнася с пълна сила за компанията Seagate, която на този етап не планира да залага приоритетите си на SSD устройствата и продължава да прави все по-вместими HDD модели. Така, след като преди около половин година представи първия си 10-терабайтов хард диск за домашни РС, производителят вече готви 12-теребайтови модификации, след които през тази година най-вероятно ще се появят и 14-терабайтови. А след това, приблизително след около 18 месеца, компанията възнамерява да пусне на пазара и 16-терабайтов хард диск, изпълнен в стандартен 3,5-инчов формат и корпус, запълнен с хелий, твърдят онлайн източници. За точна цена на въпросния HDD модел с капацитет 16TB е рано да се говори, но като се има предвид, че цените на наличните днес 10-терабайтови дискове са в диапазона от $400 до $600, вероятно през 2018 г. приблизително толкова ще струват и 16-терабайтовите им събратя.

Източник:PCWorld

ИТ мениджмънт  Облачни услуги  Уеб дизайн   Инфраструктурни проекти   Продажба на софтуер и хардуер   Защита на информацията   Компютърна поддръжка Изграждане на мрежи  Уеб дизайн и SЕО оптимизиране

Посещения: 4880
Категория: