Новини

NVIDIA Volta: първите 12-нанометрови GPU излизат още тази година

Докато много от феновете на NVIDIA все още се чудят дали да се оборудват с видеокарти Pascal, калифорнийската компания вече работи по графичните чипове Volta, базирани на нов технологичен процес. По последни данни те ще дебютират още тази година, като първо ще бъдат представени топ решенията. Вечното съперничество между NVIDIA и AMD в сегмента на 14-16-нанометровите графични процесори засега изглежда се печели от “зелените”. Конкуренцията при high-end решенията сигурно ще се изостри и ще стане по-равностойна с излизането на видеокартите, базирани на чиповете Vega 10 и GP102 (GeForce GTX 1080 Ti), но това засега не променя факта, че вече повече от половин година моделите GeForce GTX 1080, GTX 1070 и GTX 1060 са предпочитан избор за заклетите геймъри (поне според статистиката на Steam).  NVIDIA обаче не възнамерява да почива на лаврите си и още тази година ще представи първите графични карти, базирани на архитектурата Volta, твърди онлайн ресурсът Fox Business. В тези решения по-активно ще се използват памети от тип HBM2 и GDDR5X, но главната им особеност ще е преминаването на нов производствен процес за създаването на GPU чиповете.

Тук е моментът да си припомним, че ключовите анонси от поколението Pascal (споменати по-долу) се асоцираха първо с 16-нанометровия процес на TSMC, а едва последните към днешпна дата модели - GeForce GTX 1050 Ti и GTX 1050 (GP107) са базирани на 14-нанометровите норми на Samsung. По предварителни данни, излизането на Volta на пазара ще минава по същата схема: първо ще се появят топ моделите Volta-базирани видеокарти с 12 nm чипове, след което калифорнийската компания ще реши как да пуска останалите си GPU изготвяни вече по 10 nm процес. Разбира се, с усвояването на новите производствени норми се очаква и значително намаление на енергопотреблението и размерите на графичните чипове. Предполага се, че архитектурата Volta ще дебютира на пазара с нов модел NVIDIA Titan или сървърно решение от фамилията Tesla. По всяка вероятност това ще бъдат и единствените продукти с тази архитектура през 2017-а. Ако обаче в Санта-Клара се почувстват застрашение от решенията на AMD, може и да ускорят нещата, така че първите геймърски Volta-базирани GeForce карти да се появят още към следващата Коледа. Но, както споменахме, това засега са по-скоро предположения.

Източник:PCWorld

ИТ мениджмънт  Облачни услуги  Уеб дизайн   Инфраструктурни проекти   Продажба на софтуер и хардуер   Защита на информацията   Компютърна поддръжка Изграждане на мрежи  Уеб дизайн и SЕО оптимизиране

Посещения: 2985
Категория: