Новини

Анонсираха HDMI 2.1 – какво е новото?

Нови режими, функции и възможности ще подобрят скоро взаимодействието ни с мултимедийното съдържание – очаква се внедряването на новия стандарт HDMI 2.1 да започне от април. В днешно време HDMI е ключов интерфейс за ползването на мултимедийното съдържание, обработвано от компютри, а това определя и важността му за индустрията. А последната явно не стои със скръстени ръце – в края на миналата седмица организацията HDMI Forum анонсира най-новата версия на подопечния си стандарт и разказа за ключовите възможности на новата му версия в лицето на спецификацията HDMI 2.1 В нея са реализирани редица интересни технологични решения. Такова е например добавената поддръжка на по-високи резолюции и честоти – новите режими 8K60Hz и 4K120Hz ще позволят възпроизвеждането на необичайно детайлно и плавно изображение в динамичните сцени. Благодарение на поддръжката на Dynamic HDR технологията пък ще позволи да се осигурява оптимално съотношение на детайлизацията, яркостта, контраста и динамичния диапазон не само за отделните сцени, но и за отделните кадри.

Според официалната информация, пропускателната способност на 48G кабелите за некомпресиран сигнал на ниво 48 Gbit/s позволява да се предава видео с 8K резолюция с HDR. При това е осигурена и обратна съвместимост с предишните HDMI спецификации, благодарение на което въпросните кабели ще могат да се използват и с вече съществуващите устройства на пазара.
Интересна е и функцията Game Mode VRR, която е сходна с технологиите G-Sync и FreeSync. Тя дава възможност за синхронизиране на честотата на опресняване на изображението в съответствие с възможностите на графичния процесор. mВ HDMI 2.1 са реализирани и подобрени възможности за пренос на звук, включително чрез поддръжка на прогресивни формати и обектно-ориентиран звук. Последната възможност ще позволи да се разширят досегашните акустични набори 5.1 и 7.1 чрез добавянето на още високоговорители навсякъде в помещенията – така ще може да се създава и още по-реалистично 3D аудио обкръжение,
Очаква се внедряването на новия стандарт HDMI 2.1 в компютърната и мултимедийна техника да започне към началото на третото тримесечие.

Източник:PCWorld

ИТ мениджмънт  Облачни услуги  Уеб дизайн   Инфраструктурни проекти   Продажба на софтуер и хардуер   Защита на информацията   Компютърна поддръжка Изграждане на мрежи  Изграждане на мрежи

Посещения: 3399
Категория: