Новини

Unity умря, да живее Gnome – това ще е интерфейсът на Ubuntu 18.04 LTS

Ubuntu unity 1Разработчиците на Ubuntu се отказват от мечтите си за десктоп-телефонна конвергенция под знака на Unity и се връщат към графичната среда Gnome, която твърдо ще е в основата на ОС платформата Ubuntu 18.04 LTS, съобщава техният официален блог. Имаше времена, когато в Canonical не само мечтаеха за сливане на настолните и телефонните среди на Ubuntu със своите концепции като Ubuntu Phone и Ubuntu Touch, но и ни обещаваха не особено дълъг път към тази мечта и възможности за реализацията и в обозримо бъдеще. Е, сега изглежда трябва да оставим тази мечта в миналото, тъй като разработчиците на популярната операционна система с отворен код са решили да се откажат от използването на противоречивата графична среда за интерфейса на следващите издания на Uubuntu. В резултат на това „десктоп версията на Ubuntu се връща към Gnome за Ubuntu 18.04 LTS“, както отбелязва самият основател на Canonical Марк Шатълуорт (Mark Shuttlewort) в блога на разработчиците. Това означава, че изданието на Uubuntu, което ще излезе през април 2018 г. твърдо ще бъде базирано на Gnome интерфейс. Почитателите на Unity интерфейса все пак ще имат още доста време да се радват на сегашния Ubuntu интерфейс по подразбиране.

Засега обаче не е ясно дали след април 2018 г. Unity ще остане като достъпна опция за избор на графична среда или ще изчезне напълно. Много е възможно общността на open-source разработчиците да продължи да поддържа този интерфейс, дори и Canonical да се откаже изцяло от него. Може би тук е мястото да припомним, че Gnome е класическият десктоп интерфейс на Ubuntu и един от най-популярните сред другите Linux дистрибуции, но през последните шест години default интрефейс за Ubuntu беше Unity. Една от основните причини за това беше засвидетелстваната от Canonical крайна цел да създаде така наречената „конвергентна среда“ ("convergence shell") подобна на тази, която Microsoft изгражда около Windows 10, т.е. универсална ОС платформа с графичен интерфейс, който изглежда и се използва по сходен начин на всякакви устройства – от настолни компютри и лаптопи, до таблети и телефони. Сега обаче изглежда в Canonical се отказват от тази си идея и причината за това трябва да се търси най-вече в бизнес аспектите – компанията просто предпочита да се фокусира върху елементите, които ще и помогнат да се разраства в бъдеще. А това според Шатълуорт са „облаците“ и разработките в IoT сферата, а не телефоните.

Източник:PCWorld

ИТ мениджмънт  Облачни услуги  Уеб дизайн   Инфраструктурни проекти   Продажба на софтуер и хардуер   Защита на информацията   Компютърна поддръжка  Изграждане на мрежи  Уеб дизайн и SЕО оптимизиране

Посещения: 5050
Категория: