Новини

По пътя към двойно по-бързата RAM памет – работата по DDR5 върви по план

DDR5 hpe 8gb nvdimm frontJEDEC разкри подробности за разработката на DDR5 паметите, които ще бъдат двойно по-бързи от сегашните DDR4. Дали обаче те ще удържат конкуренцията с новите типове памет, прозявани да заменят традиционните DDR решения? Подобно на сегмента на процесорите, където традиционните технологии на производство като че вече достигат предела на своите възможности, разработките в областта на оперативните памети доскоро не даваха кой знае какви надежди за много по-високопроизводително бъдеще. Там обаче всичко по отношение на разработката на спецификациите DDR5 SDRAM и NVDIMM-P върви по план, така че и двата стандарта ще бъдат приети през 2018 г., информират от организацията JEDEC. Едва ли е нужно да уточняваме, че DDR5 паметите ще заменят сегашните DDR4 модули, които вече са широко разпространени в РС техниката и сървърите. Новата DDR5 оперативна памет обаче ще бъде двойно по-бърза, с два пъти по-голям капацитет, както и значително по-енергоефективна в сравнение с DDR4. 

За сметка на това отбелязване заслужава фактът, че немалко аналитици всъщност изобщо не очакваха появата на DDR5. Много специалисти бяха уверени, че всичко ще свърши с DDR4. Но през последните години конструкцията на РС системите и сървърите всъщност не е претърпяла никакви съществени промени, затова е много вероятно и DDR5 да се радва на достатъчно голямо търсене. Засега все още не е ясно кога евентуално ще се появят на пазара първите RAM модули, съответстващи на все още неутвърдения стандарт, но е много вероятно всичко да се случи както стана с DDR4 – първо ще излязат решенията за сървъри и високопроизводителните РС системи, а след това новата памет ще се добере до масовите компютри и лаптопите. За мобилните устройства ще бъде разработена и специална LPDDR версия с по-ниско енергопотребление. Разбира се, в процеса на разпространение много важна ще бъде и поддръжката от страна на производителите на memory чипове и на дънни платки. Осигуряването на такава може да отнеме и повече от година след утвърждаването на финалните спецификации на DDR5. В рамките на този период, разбира се, DDR5 може и да падне жертва на конкуренцията с новите типове памет, призвани да заменят традиционните DDR решения. През следващата година например се очаква Intel да започне доставките на изпълнени в DIMM формат модули памет Optane, които ще могат да заменят DDR DRAM комплектите. А както знаем, едно от големите предимства на 3D Xpoint-базираните решения Optane е, че могат да съхраняват данните дори при изключен компютър. Междувременно надежди дават и другите алтернативи като например HBM2 (High-Bandwidth Memory) и GDDR5X, които в момента се използват главно при видеокартите и се характеризират с висока пропускателна способност. Да не забравяме и 3D-паметта от тип HMC (Hybrid Memory Cube), която работи в тясно специализираните ускорители Intel Xeon Phi. Така или иначе, едновременно с напредъка на работата по DDR5, организацията JEDEC анонсира и разработката на новия стандарт за енерго-независима памет NVDIMM-P (Non-volatile DIMM), призван да обедини особеностите на енергонезависимата флаш-памет и енергозависимата DRAM. Този нов тип памети ще е предназначен за използване най-вече в информационни центрове, където за обработката и кеширането на данни се използват едновременно SSD-устройства и RAM модули.
Повече подробности относно новите DDR5 SDRAM и NVDIMM-P памети очакваме да научим на 19 юни, когато ще се състои мероприятието Server Forum 2017 на JEDEC.

Източник:PCWorld

ИТ мениджмънт  Облачни услуги  Уеб дизайн   Инфраструктурни проекти   Продажба на софтуер и хардуер   Защита на информацията   Компютърна поддръжка  Изграждане на мрежи  Уеб дизайн и SЕО оптимизиране

Посещения: 4798
Категория: