Новини

Водно охлаждане за видеокартата с 20-минутен проект

Как мислите, какво може да се постигне по отношение на охлаждането на видеокартата за 20 минути със стар AIO охладител и с приставка на стойност около 70 лв.? Резултатът ще ви изненада приятно. Как мислите, какво може да се постигне по отношение на охлаждането на видеокартата за 20 минути със стар AIO охладител и с приставка на стойност около 70 лв.? Резултатът ще ви изненада приятно ...Може и да не знаете, но най-горещият компоненти във вашия компютър не е процесорът (CPU), а графичната ви карта. Днес високопроизводителните GPU чипове отделят до два–три пъти по-голямо количество топлина от хай-енд процесорите.  Преведено на разбираем език, това обикновено се превръща в достатъчно високо ниво на шум, докато играете някаква игра.
Съществува обаче лесен начин да се реши напълно този проблем и той е посредством вода.

  Добре де, за да сме по-коректни, това технически е специфичен флуид (течност), тъй като във водата има подобна на антифриз субстанция, но на разговорен език е прието да се нарича водно охлаждане и така е популярно в цял свят. Ентусиастите отдавна прибягват до този метод на охлаждане, за да осигурят минимален шум от видеокартата. Този Maingear Epic Force използва течно охлаждане, за да удържи четирите GPU тихи и хладни. Охладителната система е сглобена от отделни компоненти.
Проблемът в собственоръчно сглобеното  водно охлаждане е, че не е никак лесно и евтино. Например водните блокове на ЕK-Waterblocks, струват над 200 лв. и това не включва помпа, радиатор, резервоар, маркучи и фитинги, от които също имате нужда. Или казано простичко, сглобяването на водно охлаждане от отделни компоненти може да ви излезе на цената на самата видеокарта. Добрата новина е, че има по-евтин лесен начин и той не взема под внимание вашите водопроводни умения. Ако искате да охладите с вода например вашето вече две-годишно GPU и не ви е страх, че може да си повредите видеокартата, то може да го направите бързо и лесно.
Вместо да поръчвате отделни компоненти и да сглобявате собственоръчно, вече има готови решения под формата на водни охлаждания от затворен тип „всичко в едно” (AIO – All-In-One). Например NZXT предлагат на своите клиенти унивесалната приставка G10, която може да се използва с AIO водно охлаждане,  а пък Arctic осигуряват цял комплект за охлаждане на графична карта.
Подобно на NZXT, от Corsair също предлагат приставка за своите AIO охлаждания. Именно нея  (Corsair Hydro Series HG10 A1) ще използваме в това ръководство. Corsair HG10 A1 представлява една метална профилна планка и  адаптер за вентилатор. Вие трябва да демонтирате и използвате оригиналния вентилатор на вашата видеокарта.

Източник:PCWorld

ИТ мениджмънт  Облачни услуги  Уеб дизайн   Инфраструктурни проекти   Продажба на софтуер и хардуер   Защита на информацията   Компютърна поддръжка  Изграждане на мрежи  Уеб дизайн и SЕО оптимизиране

Посещения: 5049
Категория: