Новини

Безпощадно: нов опасен малуер унищожава всички данни на компютрите

Stonedrill 1Според експертите от Kaspersky Lab, нарекли въпросната вредоносна програма StoneDrill, тя не само безвъзвратно унищожава цялата информация на машините, които зарази, но и може да шпионира жертвите си. Болшинството от съвременните компютърни зарази имат за цел не толкова да рушат, колкото да крадат данни с цел извличане на печалба за своите създатели, но все още съществуват и вредоносни програми, които наистина съсипват заразените компютри. Точно такъв нов вид малуер са открили наскоро специалистите от Kaspersky Lab, които предупреждават, че въпросният зловред безвъзвратно унищожава цялата информация на машините, които зарази. Въпросният малуер е получил наименованието StoneDrill и, според специалистите, с поведението си той напомня на нашумялата преди около оет години вредоносна програма Shamoon (известна също и като Disttrack): през 2012 г. тя парализира работата на 35 000 компютъра на нефтодобивна компания в Близкия Изток и така на практика нанесе сериозен удар по значителна част на световната нефтена промишленост.

Според Kaspersky, освен че изтрива данните, новият малуер StoneDrill е способен и да шпионира своите жертви. Разработчиците на вируса са предвидили редица сложни инструменти, които му позволяват да се крие от защитните инструменти. И по-точно, реализирани са поне две анти-емулационни техники, които не дават възможност на защитния софтуер да открива StoneDrill по поведението му. Изследователите от security компанията обаче и досега не знаят как точно се разпространява StoneDrill . Анализът им обаче показва, че след проникването му на компютъра малуерът се вгражда в процесите на паметта на браузъра, който се използва най-често. Веднага след инсталирането си програмата започва да унищожава файловете на твърдите дискове. Експертите от Kaspersky Lab са открили и четири сървъра за управление, с помощта на които злосторниците следят заразените компютри. Според официалната информация от компанията, вредоносната програма атакува компютри в Близкия Изток и Европа. По-подробно за нея може да се научи и от официалния блог на security специалистите..

Източник:PCWorld

ИТ мениджмънт  Облачни услуги  Уеб дизайн   Инфраструктурни проекти   Продажба на софтуер и хардуер   Защита на информацията   Компютърна поддръжка  Изграждане на мрежи  Уеб дизайн и SЕО оптимизиране

Посещения: 4619
Категория: